Chińska kuchnia dla początkujących, czyli czego koniecznie warto spróbować?

Kuchnia chińska jest jedną z najpopularniejszych kuchni świata w naszym kraju. Różnorodność serwowanych potraw i przypraw  codziennie przyciąga do chińskich restauracji zarówno stałe grono fanów, jak i nowe osoby, chcące poznać kolejne smaki. Kuchnia chińska, jak każda inna posiada swoje sztandarowe dania, które każdy, interesujący się chociaż trochę smakami świata, powinien koniecznie spróbować.

Jakie dania kuchni chińskiej są sztandarowymi i koniecznymi do spróbowania?

Każdy region Chin może pochwalić się swoimi najbardziej znanymi daniami. W Polsce wszystkie są zebrane w jednym miejscu, dzięki czemu możemy je odkrywać i delektować się ich smakiem bez wyjeżdżania z kraju. Pierwszym, bardzo popularnym daniem jest zupa miso. Klasyczna zupa, spożywana z dodatkami jest świetnym sposobem na rozgrzewający i sycący posiłek.

Każdy, kto nie zna kuchni chińskiej powinien zacząć od tradycyjnej polędwicy wieprzowej lub wołowej w sosie słodko – kwaśnym z dodatkiem ryżu. Idealnie zbalansowany smakiem sos i soczysta wieprzowina lub wołowina z pewnością posmakują każdemu. Równie warte uwagi są dania z drobiu. Zarówno kurczak w sosie słodko – kwaśnym, jak i ten z dodatkiem orzeszków stanowią pyszną odskocznię od codziennej kuchni.

Nie sposób nie wspomnieć o kurczaku w chrupiącej panierce, która powstaje z panko, czyli chińskiego odpowiednika naszej bułki tartej. Nikt, nawet najlepsze fast foody nie są w stanie podrobić chrupkości tej panierki. W Chinach bardzo popularnym mięsem jest kaczka. Wiele knajp specjalizuje się właśnie w tym gatunku mięsa. Kaczka smażona czy duszona w sosie jest warta spróbowania przed każdego, nawet osoby, którym wydaje się, że nie lubią tego rodzaju mięsa.

W kuchni Chińskiej bardzo często wykorzystuje się krewetki. Sztandarową przekąską, która na pewno posmakuje każdemu są krewetki w panierce, podawane ze słodkim sosem. Stanowią świetny zamiennik dla popularnych nuggetsów. Kolejnym popularnym daniem chińskim jest ryż smażony. Przepyszny i aromatyczny, z jajkiem, warzywami i mięsem do wyboru stanowi jedno z najpyszniejszych odkryć w chińskiej restauracji. Osoby będące na diecie wegetariańskiej powinny spróbować smażonych kiełków sojowych, znanych każdemu mieszkańcowi Chin.

Ostatnią grupą dań, które są bardzo popularne w Chinach są pierogi z różnego rodzaju farszami, znajdą fanów zarówno wśród fanów mięsa, owoców morza, jak i tych wolących dania z warzywami.